Rozwiązujesz dyktando:

W kuchni babci Bożenki

Kuchnia mojej babci Bożenki tętni życiem każdego dnia. Babcia Bożenka kocha przygotowywać posiłki, ponieważ uważa, że odpowiednio podane i przygotowane pożywienie jest niezbędne do zachowania zdrowia na całe życie. W kuchni tej króluje od rana świeży chlebek i bułeczki z chrupiącą skórką, który babcia smaruje żółtym masłem. Nierzadko dodaje też miód do herbaty, ale nie więcej niż łyżkę. Lodówka pełna jest własnych wyrobów wędliniarskich, takich jak na przykład schab upieczony w żelaznej brytfance, który cudownie smakuje z chrzanem lub musztardą. W spiżarce na półkach jest mnóstwo dżemów porzeczkowych, kruchych herbatników maślanych i różnych słoików pełnych przetworów (kiszone ogórki, cukinia w zalewie octowej, przecier z pomidorów czy kompot z truskawek). W ciemnym kącie babcia przygotowuje zakwas na żur lub kisi buraki na barszcz – pychota! Ulubionym przepisem babci Bożenki jest ciasto drożdżowe z kruszonką. Latem posypuje wierzch ciasta borówkami i cukrem pudrem. Placek ten jest pulchny i znika od razu z talerzy. Na kuchennym blacie stoi półmisek wypełniony świeżymi warzywami. Jest on pełen pomidorów, ogórków, rzodkiewek, ziół, rukoli, cebuli i różnokolorowych papryk. Babci kuchnia jest jej chlubą i dumą. Spożywanie posiłków u babci Bożenki to prawdziwa przyjemność dla oka i brzucha.

Zaloguj się, aby rozwiązać dyktando