Rozwiązujesz dyktando:
Pory roku – jesień
Świat jakby przekwitał, ale to przepełniona bogactwem natury pora roku. To czas zapasów na zimę. Robimy różne przetwory. Z pożytkiem dla zdrowia przygotowujemy kiszone ogórki i kapustę. Zebrane w lesie grzyby: kurki, podgrzybki (nie muchomory!) lądują zamarynowane w słoikach lub suszą się do bigosu. Dżemy z truskawek, porzeczek czy płatków róż to świetna przekąska na chłodny wieczór. Większość warzyw da zmienić się w przetwory, więc piwniczne półki uginają się pod ciężarem zapasów. Nie zapominajmy o jesiennych przyjemnościach. Przecież dookoła są żółte liście, żołędzie, kasztany, które mogą posłużyć do wykonania pięknych ozdób. Mimo pluchy, szarugi i deszczu skakanie po kałużach to frajda nie tylko dla dzieci i młodzieży.