Rozwiązujesz dyktando:
Toruńskie pierniki
Najlepsze pierniki w naszym kraju są w Toruniu. Znane są nie tylko u nas, czy w Europie, ale również na innych kontynentach: obu Amerykach, Azji, czy Australii. Polskie pierniczki dotarły także do Afryki. Toruńscy piekarze produkują je od prawie siedmiuset lat według starej, pilnie strzeżonej receptury. Przez wiele stuleci wypiekano przeróżne pierniki, duże i małe, pulchne i twarde, w polewie i bez polewy. Najbardziej znane są pierniczki, które nazywają się katarzynki od imienia córki toruńskiego młynarza – Katarzyny. Legenda mówi, że Katarzyna przygotowywała przysmaki na przyjazd króla do Torunia i za namową pszczół dołożyła do ciasta miodu. Wypieki udały się wspaniale i król był bardzo zadowolony. Od tego czasu często przyjeżdżał do Torunia aby próbować pierników. Katarzynki mogą być w mojej ulubionej czekoladowej polewie lub w cukrowej glazurze. Niektóre są też nadziewane różnymi konfiturami np. truskawkową, śliwkową, brzoskwiniową, morelową lub porzeczkową. W Toruniu chyba najwięcej pierników produkuje się w kształcie serca. To taki symbol Torunia. Dużo turystów kupuje toruńskie serca w glazurze jako prezent dla przyjaciół, a także smaczną pamiątkę z podróży. W Toruniu jest też Muzeum Piernika, które można zwiedzić i spróbować przygotować samemu swoje ulubione pierniki podczas warsztatów kulinarnych.