Rozwiązujesz dyktando:
Przetwory mojej babci
Moja babcia bardzo lubi robić przetwory owocowo-warzywne. Mówi, że ich wartość odżywcza jest bardzo duża. Okres ich dojrzewania jest krótki, więc doskonale nadają się na przetwory. Oszczędność czasu nakazuje wykonywanie przetworów prostych, zdrowych i przydatnych w codziennym żywieniu. Do takich można zaliczyć: dżemy, konfitury, przeróżne surówki i sałatki. Latem świetnie przyrządza je do obiadu, a zimą wykorzystujemy je w postaci przetworów w słoikach. Babcia bardzo dobrze robi dżemy. Smakuje nam dżem z truskawek i czarnych porzeczek. Jak twierdzi, że owoce te zawierają dużo substancji żelujących, więc wychodzą smaczne dżemy. Doskonała do obiadu jest surówka z kapusty oraz ogórki korniszony, buraczki ćwikłowe z chrzanem oraz inne apetyczne przetwory babuni. Te produkty wytwarzane są nie tylko według domowych metod i receptur, ale przede wszystkim z pochodzą z naszych surowców czyli owoców i warzyw, które sami hodujemy. Przetwory mojej babci są podstawą piramidy zdrowego żywienia. Mają wiele właściwości zdrowotnych i dostarczają wielu wartości odżywczych. Dzisiaj na obiad Babcia przyrządziła dania udekorowane rzeżuchą i natką pietruszki a jako dodatek do mięsa podała bakłażana. Babcia to super gospodyni. Potrafi nie tylko wspaniale przyrządzać posiłki, ale także wykonywać wyśmienite przetwory z owoców i warzyw, które dobrze smakują i nadają się do codziennego żywienia.