Rozwiązujesz dyktando:
Trud gotowania
Wierzyć się nie chce, ile czasu potrzeba na przygotowanie wykwintnego obiadu, żeby ugościć zaproszone osoby. Zupa królewska, smażone steki, duszona kapusta, faszerowane przepiórki, schab w sosie grzybowym, surówka z marchewki, gotowane na parze warzywa (brokuł, kalafior, pietruszka), a na deser tiramisu w pucharkach. Od rana po kuchni krążysz – od zlewu do lodówki, od lodówki do piekarnika, w ręce podrzucasz patelnię, tłuczek, nóż niejeden, talerze, miseczki. Książka kucharska pobrudzona, fartuch w plamach cały, i zanim się obejrzysz czas podawać do stołu. Jeśli twój trud zostanie doceniony czujesz ulgę i dumę, ale jeśli ktoś jedząc wybrzydzać zaczyna od razu wraz z frustracją postanawiasz nigdy więcej sztuki kulinarnej nie próbować. Aż do następnego razu.