Rozwiązujesz dyktando:
Dzień Pikantnych Potraw
Dzisiaj podczas lekcji języka polskiego z uprzejmym profesorem, panem Jerzym Jeżykiem, dowiedziałam się dużo przydatnych informacji na temat ciekawego dnia, bo Dnia Pikantnych Potraw. Nasz ukochany nauczyciel, najlepszy we wszechświecie, przeprowadził tę lekcję w bardzo osobliwy sposób. Wszyściutkim uczniom spływała ślinka na myśl, że będziemy gotować! Zanim cokolwiek się stało, pośrodku klasy płynęła rzeczułka ze śliny. Nasi gorliwi uczniowie skakali, tupali, huśtali się, miażdżyli przybory przyniesione przez, potocznie nazywanego, „pana Jeża”. Cała ta sytuacja wyglądała, jak małpy wypuszczone z zoo wprost na ulicę pełną ludu. W końcu zniecierpliwiony i zdenerwowany nauczyciel wrzasnął na całe gardło, tak, że wszyscy podskoczyli w krzesłach. Po króciutkiej przemowie, która, jak prawie każda w naszej ukochanej klasie, musiała być ostra i donośna, udało się opanować klasę. „Najmilsi uczniowie, dzisiaj, jak już zdążyliście się przekonać, będziemy przyrządzać smakowite i zdrowe potrawy, pełne aromatycznych przypraw” rzekł do rozwścieczonej klasy, bo właśnie wtedy koleżanka „kuna”, czyli Kunegunda, dziewczyna miłośnika historycznych motorów i samochodów, musiała zbierać osoby, które zorganizują akcję mającą na celu oprzyrządowanie pracowni pana Ildefonsa Chronowskiego – nauczyciela chemii – w maszyny służące do przygotowania pułapek na szczury, myszy i inne gryzonie. „Zanim rozpoczniemy nasze gotowanie, chciałbym, żebyśmy opowiedzieli sobie coś na ten, jakże znaczący i często poruszany w kuchni temat” rozpoczął kolejną przemowę spotykając się z pogardliwym sposobem odebrania tejże wiadomości. Po chyba dwudziestu trzech minutach lekcji dowiedziałam się, bo nie wiem, jak reszta naszej klasy, że ten dzień przypada na 16 stycznia, a przyprawami pikantnymi są chili, pieprz, papryka i wiele innych niezrozumiałych nazw. Potem mieliśmy gotować i pichcić, lecz nie starczyło czasu. Musieliśmy pożegnać się z czymś takim. Dostaliśmy zadanie, żeby coś ugotować i wypisać wszystkie ostre przyprawy użyte do tego dania.