Rozwiązujesz dyktando:
Dyktando o kucharzu
Praca kucharza to bardzo ciekawy zawód. Gotowanie potraw,
smażenie, pieczenie ciast czy przygotowywanie deserów to czynności, które kuszą
niejedną ambitną osobę. Jednak wiedza, którą należy posiadać, nie jest już
przekonującą sprawą dla wielu uczniów.
Po pewnym czasie okazuje się, że istnieje ogrom gatunków ryb, które trzeba umiejętnie
przyrządzać – należy do nich chociażby halibut, tuńczyk, łosoś, pstrąg czy śledź.
Siekanie warzyw, na przykład: brokułów, kapusty, ogórków, marchewek czy bakłażanów,
wymaga nadzwyczajnej precyzji, a smażenie produktów nie polega jedynie na przygotowaniu
oleju i patelni. Marzenia, dotyczące pracy u boku światowej sławy szefów
kuchni, dla leniwych osób stają się odległe, ponieważ najpierw trzeba opanować
znajomość smaków i zapachów przypraw. Anyż, chili, goździki, lubczyk, szafran,
mięta czy curry to zioła, których zastosowanie wiąże się z różnymi niespodziankami.
Każdemu kucharzowi towarzyszy ogromna presja. Należy przygotowywać dania w jak
najkrótszym czasie, a w dodatku muszą one być perfekcyjne, żeby każdy klient
był zadowolony ze swojego posiłku.
Jednak mimo tego wszystkiego warto podkreślić, że każde przygotowane przez
siebie danie, które jest udane, daje niezwykłą satysfakcję oraz dodatkową
motywację. Trening czyni mistrza, dlatego, żeby odnieść sukces, trzeba ćwiczyć,
ćwiczyć i ćwiczyć!