Rozwiązujesz dyktando:
Dyktando o robieniu gołąbków
Chciałabym dzisiaj opowiedzieć wam o dwóch sposobach robienia gołąbków w moim domu. Jest to jedna z ulubionych potraw całej naszej rodziny, czyli mnie, moich rodziców i moich dwóch braci, Jakuba i Miłosza. Pierwszy sposób jest tradycyjny, więc pewnie każdy z was wie, co należy zrobić, aby przygotować gołąbki. Zaczyna się od obgotowania kapusty i rozwarstwienia jej, aby potem można było do niej włożyć farsz. No właśnie, tu chciałabym wam napisać, z jakiego farszu moja mamusia przygotowuje gołąbki. Zaczyna zawsze od zmielenia mięsa i dodaje do niego ryż, pokrojoną natkę pietruszki i przyprawy. Teraz nadchodzi czas na opisanie wam, w jaki sposób tworzy się gołąbki. Tak więc nabiera się łyżkę farszu i nakłada na kapustę, a potem zawija. Tak przygotowane gołąbki wsadzamy do garnuszka, gdzie na spód nakładamy kapustę, zalewamy wodą i gotujemy. Najbardziej lubimy takie gołąbki z sosem pomidorowym. Drugi sposób na nasze gołąbki jest troszeczkę inny, ale uwierzcie mi, że są one jednakowo smaczne. Zaczynamy od krojenia kapusty na cieniutkie i wąskie paseczki. Dodajemy ją do zmielonego mięsa, natki pietruszki i przypraw. Gdy wszystko dokładnie wymieszamy, tworzymy kulki wielkości kotletów mielonych i obtaczamy je w bułce tartej. Potem wrzucamy to na gorący olej i podsmażamy. Na koniec postępujemy tak samo, jak ze zwykłymi gołąbkami, tylko dodatkowo od razu zalewamy sosem pomidorowym.