Rozwiązujesz dyktando:
Dyktando o pieczeniu sernika
Józefina jest córką pary sławnych na całym świecie kucharzy. Jej rodzice, Halina i Grzegorz, od najmłodszych lat uczyli ją przyrządzania przepysznych potraw: gołąbków, buraczków, kapuśniaku, chłodniku i wielu innych, różnorodnych zup. Jednak w dniu swoich ósmych urodzin Józefina zażyczyła sobie od rodziców lekcję pieczenia sernika. Halina i Grzegorz ochoczo przystali na tę prośbę. Wspólnie przygotowali w kuchni wszystko, co potrzebne: mąkę, cukier puder, trzy jajka, masło oraz, rzecz jasna, twaróg. Najpierw Józefina ubiła białka jajek i utarła je z masłem, cukrem i żółtkami. Później za pomocą łyżki dodała do miski twarożek i resztę składników. W tym czasie Grzegorz przyszykował zabawną, trójkątną formę do pieczenia i blachę, a także zaczął nagrzewać piekarnik. Kiedy wnętrze piekarnika uzyskało pożądaną przez kucharzy temperaturę, Halina ostrożnie włożyła formę z surowym ciastem do środka. Kiedy sernik był już odpowiednio upieczony, dorośli położyli go na blacie kuchennym i ostudzili go. Dopiero wtedy mógł być pokrojony i wyłożony na talerze. Dzięki zjedzeniu słodkiego przysmaku, wszyscy mieli doskonałe humory już do końca dnia.