Rozwiązujesz dyktando:
Dyktando o kapuśniaku
– Synku? Co Ci ugotować na obiadek? – zapytała mama. – Mam ochotę na kapuśniak. – Dobrze. Chcesz ty też gotować? – Mamo, mówiłem ci już… Tak, kocham gotować! – powiedział syn, wyciągając przepisy na zupy, a następnie odszukał katalog z literą ,,K”, a w nim znalazł kapuśniak. Oto ten przepis: składniki: kapusta kiszona, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, woda, oliwa, pieprz, sól. Przygotowanie: Do dużego garnka wlej wodę do około połowy. Dolej 6 łyżek oliwy i czekając pokrój ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler na małe plastry. Kapustę kiszoną odsącz, a wodę z kapusty wlej do małego kubka czy garnka. Kapustę kiszoną wrzucaj stopniowo, aż do ostatniej cząstki. Teraz powoli, mieszając, wlej wodę z kapusty kiszonej do uzyskania smaku. Wrzuć pokrojone warzywa do garnka, dalej mieszając. Dodaj pieprz i sól do smaku według własnego uznania. Gotuj tak 1 godzinę. Po ugotowaniu kapuśniaka mama z synem zjedli naprawdę wyjątkową i smaczną zupę.