Rozwiązujesz dyktando:
Dyktando o nauce gotowania
Nauka gotowania wydaje się banalną czynnością. Cóż to za trudność wrzucić parę warzyw do garnka, przygotować mięso czy ryż? Okazuje się jednak, że przygotowanie trudnego, restauracyjnego przepisu jest ciężkim zadaniem, któremu nie każdy jest w stanie podołać. Patrząc z boku, jak mama gotuje obiad, nie zdajemy sobie również sprawy z wielu czynności, które trzeba wykonać, aby na stół trafił pełnowartościowy posiłek. Trzeba pamiętać o wszystkich minutach włożenia i wyjęcia potrawy z piekarnika lub zdjęcia garnków z gazu. Nie można zapomnieć o przyprawieniu każdej potrawy odpowiednią ilością pieprzu lub soli. Trzeba mieszać, wrzucać, przerzucać, studzić, ogrzewać – wszystko to posiadając jedynie jedną parę rąk! A jeszcze większe schody zaczynają się, gdy zmuszeni jesteśmy przyrządzić produkty nam nieznane, takie jak homary czy małże. Musimy zgadywać – jak je przyprawić, jak długo przygrzewać, w jaki sposób podać. Dlatego też, aby zostać profesjonalnym kucharzem, nie wystarczą dobre chęci. Wiele osób wybiera szkołę lub profil gastronomiczny, uczęszcza na kursy, doszkala się na obozach. Tylko po wielu latach nauki można zostać mistrzem kuchni!