Rozwiązujesz dyktando:
Dyktando o pracy kelnera
Kelner albo kelnerka to ważna, odpowiedzialna i reprezentacyjna funkcja w każdej restauracji, a już szczególnie w lokalach ekskluzywnych, serwujących wyszukane dania. W innych oczywiście też. Przede wszystkim te osoby jako pierwsze mają kontakt z klientem, są więc wizytówką lokalu. Muszą być schludni, zadbani, z dyskretnym uśmiechem, pomocni i życzliwie nastawieni do klientów. Zły humor i ewentualne problemy trzeba zostawić przed drzwiami restauracji. Kelnerzy służą również często pomocą przy wyborze dań z menu, powinni więc być zorientowani w składnikach posiłków z karty, czasem znać kraje pochodzenia głównych rodzajów mięs i warzyw, w których specjalizuje się lokal. Muszą opanować dosyć skomplikowane techniki odpowiedniego ustawienia sztućców oraz talerzy, szklanek i kieliszków, szczególnie podczas pracy przy imprezach wieloposiłkowych. Wino to kolejny temat rzeka – kolor, moc, kraj pochodzenia, szczepy, roczniki, dopasowanie do danego dania, odpowiednia temperatura serwowania w adekwatnym kieliszku – to prawdziwie skomplikowana wiedza. Kolejnym krokiem jest dobór deserów jako zakończenia uczty. Inne pasują do „ciężkostrawnych” mięs w grzybowym sosie, a inne poleca się po mniej obciążającym żołądek posiłku. W czasie wizyty gości trzeba dyskretnie, z oddalenia, czuwać nad gośćmi lokalu, aby w razie potrzeby lub pytań z ich strony szybko zareagować. Zadowolony klient wróci bowiem ponownie i poleci lokal znajomym. A poza smakiem dań głównym tematem wymiany informacji i opinii oraz oceniania online restauracji jest właśnie sposób i kultura obsługi. Doceniajmy ten zawód!