Rozwiązujesz dyktando:
Kulki orzechowo-czekoladowe z cynamonem
Dzisiaj będę robił kulki orzechowo-czekoladowe z cynamonem. Potrzebne składniki na jedną porcję to:
• 200 gramów orzechów,
• Jedna łyżeczka oleju kokosowego (można pominąć),
• 3 łyżeczki ciemnego mocnego kakao,
• 2-4 łyżeczki miodu lub innego gęstego słodkiego syropu (np. daktylowy, klonowy),
• Można obtoczyć wiórkami kokosowymi, sezamem, mielonymi orzechami, cynamonem.
Orzechy blendujemy na mączkę orzechową. Następnie dodajemy kakao, cynamon, miód lub syrop. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub blenderem, aby wszystkie składniki się zmieszały. Następnie sprawdzamy smak i jeśli nam odpowiada, nabieramy małą porcję i formujemy kulki. Możemy obtoczyć je w wiórkach kokosowych, sezamie, mielonych orzechach, cynamonie. Gotowe kulki układam w pojemniku, przykrywam i wstawiam do lodówki, ponieważ kiedy się schłodzą, są sztywniejsze i smaczniejsze i tak czy tak przechowuję je w lodówce.