Rozwiązujesz dyktando:
Dyktando o gatunkach grzybów
Już od najmłodszych lat w podstawówce uczymy się o gatunkach grzybów. Każdy miał chociaż jedną lekcję przyrody poświęconą grzybom. Najpopularniejszym grzybem jadalnym jest borowik szlachetny, potocznie zwany prawdziwkiem. Można go spożywać, suszyć oraz wykorzystywać do różnych przetworów. Ma zazwyczaj duży trzon oraz biały lub brązowy kapelusz. W wielu restauracjach można zamówić danie z takimi grzybami. Innymi jadalnymi grzybami są podgrzybki brunatne oraz pieprzniki jadalne, potocznie zwane kurkami. Pieprzniki jadalne są koloru żółtego. Podobnie jak w przypadku borowików szlachetnych, można je smażyć i marynować. Kurki są popularne wśród restauracji z pizzą. Przejdźmy teraz do grzybów trujących. Najbardziej rozpowszechnione grzyby trujące to muchomory. Muchomory budzą w każdym skojarzenie z czerwonym kapeluszem przyodzianym białymi kropkami. Trzeba pamiętać, że istnieją różne rodzaje muchomorów: białych, żółtych lub brązowych. Grzybiarze i pasjonaci nie powinni zbierać nieznanych grzybów, ponieważ mogą zagrażać życiu.