Rozwiązujesz dyktando:
Dyktando o kiwi
Kiwi, czyli zielony i soczysty owoc w brązowej, owłosionej skórce, nie należy do ulubionych owoców dzieci, ponieważ często bywa kwaśny. Aby był słodki, musi być on miękki, ale nie każdy o tym wie i często ludzie kupują twarde kiwi. W moim domu kiwi najczęściej jest dodatkiem do naszej ulubionej przekąski, którą są kruche babeczki. Moja mamusia wraz ze mną przygotowuje kruche ciasto, którym później obklejam specjalne foremki do kruchych babeczek i pieczemy je w piekarniku. Dzień wcześniej rozrabiam galaretkę we wrzątku, aby zdążyła zastygnąć przez noc. Do moich ulubionych kruchych babeczek muszę jeszcze ugotować krem budyniowy, który robię od podstaw sama. Gdy już wystygnie, wystarczy zmiksować masło i dodać krem. Miksuję zawsze do tego momentu, aż krem będzie jednolity i bez grudek. Do każdej upieczonej babeczki nakładam po łyżeczce galaretki, a następnie na to nakładam masę kremu budyniowego. Wszystkie tak zrobione babeczki dekoruję brzoskwinią, kiwi, winogronami, truskawkami, malinami i borówkami. Na sam koniec do wrzątku wrzucam polewę z gorzkiej czekolady, aby się rozpuściła i polewam każdą babeczkę, robiąc przy tym śmieszne wzorki. Kiwi jako dodatek do kruchych babeczek smakuje wyśmienicie.