Rozwiązujesz dyktando:
Dyktando o robieniu przetworów
Chciałabym wam dzisiaj opowiedzieć o robieniu przetworów w naszym domu. Lato i jesień to czas, kiedy w naszym domu robi się przetwory na zimę z różnych owoców i warzyw. I właśnie o tym chciałabym wam dzisiaj opowiedzieć. Tak więc latem, kiedy to dojrzewają owoce w naszym sadzie, cała nasza rodzina wyjeżdża na działkę, aby przygotowywać przetwory na zimę. Z owoców robimy soki z wiśni, malin i czarnej porzeczki. Z brzoskwiń robimy w słoikach brzoskwinie w syropie cukrowym, żeby zimą mieć swoje brzoskwinie w syropie, zamiast puszki w sklepach. Są bardzo smaczne. Najczęściej używamy ich do przygotowania przepysznych kruchych babeczek z galaretką, kremem z budyniu waniliowego własnej domowej roboty oraz owoców. Z warzyw natomiast przygotowujemy przeciery pomidorowe na zupę. Z ogórków robimy różne przetwory. Na przykład kiszone ogórki, ale również sałatkę z ogórków pokrojonych w plasterki z cebulą i takie ogórki pokrojone w słupki z przepyszną przyprawą, która nazywa się kurkuma. Najsmaczniejszy przetwór, jaki robi mój tatuś, to malutkie cebulki marynowane. Są przepyszne i zimą do kanapek smakują najlepiej. Ja jeszcze lubię grzybki marynowane, na przykład prawdziwki, podgrzybki, kurki, maślaki i opieńki. Są bardzo smaczne.