Rozwiązujesz dyktando:
Po co w cieście drożdże?
Do niektórych ciast dodaje się drożdże. Do wypieku chleba również są potrzebne. Drożdże to jednokomórkowe grzyby, które żywią się cukrami i produkują dwutlenek węgla. Charakterystyczne puste przestrzenie w ciastach drożdżowych czy chlebie to pęcherzyki dwutlenku węgla wyprodukowanego przez drożdże. Dzięki temu ciasto jest dużo bardziej pulchne. W piekarniku, w wysokich temperaturach drożdże giną, ale w ciepłej, słodziutkiej wodzie albo mleku jest im całkiem dobrze. W ciepłej wodzie lub mleku i przy dużej ilości pożywienia (cukrów) drożdże zaczynają się rozmnażać i produkować coraz więcej dwutlenku węgla. Produkcja dwutlenku węgla nie potrwa jednak długo, bo gdy w końcu zabraknie pożywienia czyli cukru, to drożdże obumrą.