Rozwiązujesz dyktando:
różne dania
Na pierwszy rzut pójdzie cebularz. To przysmak z kuchni żydowskiej. Jest to drożdżowe chrupiące ciasto do którego nadzienia użyto cebuli i maku. Gęsie pipki, pod tą nazwą zakamuflowano duszone żołądki i gęsie szyje. Bardzo popularne na południu i również dania Kresów Wschodnich, przyrządzane w kuchni żydowskiej. Czebureki to nazwa pierożków smażonych w głębokim oleju. Kojarzone z zupą. Kindziuk to dojrzewająca twarda , sucha wędlina robiona z mięsa wieprzowego natarta saletrą i korzeniami, wędzona w dymie. Jeżeli uformujemy kulki, obtoczymy je w jajku i drobnej bułce, później usmażymy to otrzymamy pokuczaj. Brzad to suszone owoce z których przygotować można kompoty i zupę brzadową .Golce to kluski z ziemniaków ugotowanych pół na pół, uformowanych na kształt wałeczków. podawanych do różnych dan. Trójkątne , kruche ciasteczka polane na wierzchu czekolada to eki. Bryndza to ser podpuszczkowy sporządzany z sera owczego lub koziego. Żur żeniaty swoją nazwę zawdzięcza użytym różnorodnym składnikom, ożenionym w jednym garze. Jest wiele przepysznych, cudownych, smacznych potraw regionalnych o których marzymy by je spróbować.