Rozwiązujesz dyktando:
Ryba smażona
Przedstawiam kilka wskazówek dla wielbicieli ryb, jak przyrządzić węgorza, aby był smaczny, chrupiący i przypadł do gustu nawet najbardziej wybrednym osobom. Smażony węgorz zanim trafi na talerze żyje w rzekach i ciepłych zbiornikach, gdzie jest muliste dno, chociaż to ryba drapieżna to poluje głównie w nocy. Upolowany przez człowieka najlepiej smakuje dobrze przyprawiony: sól morska (gruboziarnista), pieprz, natka pietruszki, cebula, czosnek, listek laurowy. Przed natarciem przyprawami rybę należy oporządzić – uciąć głowę, zedrzeć skórę, tak przygotowaną świeżą rybę trzeba włożyć do lodówki. W tym czasie przygotowujemy wywar warzywny, w którym potem obgotowujemy kawałki ryby. Następnie obsuszamy, maczamy w jajku i bułce tartej, po to, aby na koniec smażyć na oleju, najlepiej rzepakowym.