Jabłko po angielsku
Zamień czytanie na oglądanie!
Jabłko jakie jest, każdy widzi.Jabłko w języku angielskim to 'apple’ /ˈæp.əl/ – jako rzeczownik (noun) jest ono policzalne (countable) i często towarzyszy mu przedimek (article) 'an’, dlatego w zdaniach często 'jakieś jabłko’ to 'an apple’, z kolei 'to jabłko’ to 'the apple’. Jabłko wyrasta z jabłoni, czyli 'apple tree’, a dokładniej z posadzonego nasiona (apple seed). Jabłka na ogół rosną w sadach (apple orchard) i są uprawiane przez hodowcę jabłek (apple grower), który w przerwie pomiędzy pracą prawdopodobnie popija cydr (apple cider). Mogą one rosnąć w odosobnieniu jako dzikie jabłonki (crab apple). W Polsce uprawiane są różne odmiany jabłek: gala, ligol, papierówka czy antonówka. Jabłka to owoce o małej kaloryczności. W 100 g owców znajduje się jedynie ok. 52 kalorii. Są one również cennym źródłem błonnika, pektyn i przeciwutleniaczy. Zawierają także witaminę C, potas, fosfor, sód, magnez i żelazo.Co można z jabłkiem zrobić?- to peel an apple -> obrać jabłko
– to slice an apple -> pokroić jabłko w plastry
– to shred an apple -> zetrzeć na tarce
– to bake an apple -> zapiec jabłkoJakie mogą być jabłka?Dobrze zjeść świeże (fresh), a nie zgniłe (rotten) jabłko. Jednak zgniłe jabłko to już nie jest 'a bad apple’, bo takie oznacza metaforyczną 'czarną owcę’. Jabłko może mieć zieloną (green), żółtą (yellow) lub czerwoną (red) skórkę.Co można zrobić z jabłek?W książkach kucharskich można znaleźć wiele przepisów z wykorzystaniem jabłek. Na wytrawnie można nimi nadziać kaczkę (roasted duck with apples). Można zrobić z nich zupę (apple soup) lub tartę (apple tart). Najpopularniej
W tej chwili widzisz tylko 50% opracowania
by czytać dalej, podaj adres e-mail!Sprawdź również:
Dodaj komentarz jako pierwszy!