Pierogi po angielsku
Zamień czytanie na oglądanie!
Pierogi to okrągłe kawałki ciasta, w które zwykle zawija się owoce, na przykład: truskawki, jagody, jeżyny, wiśnie, śliwki, mięso, grzyby i kapustę lub farsz zrobiony z ziemniaków i twarogu z dodatkiem soli i pieprzu.
W języku angielskim nie istnieje słowo „pierogi”, ponieważ Anglicy nie znają tej tradycyjnej polskiej potrawy. Istnieje jednak określenie, którym Polacy mogą określić pierogi. Jest to słowo „dumplings”, czytane jako „damplings”. To można tłumaczyć jako: pyzy, kluski, knedle – danie tradycyjnej kuchni brytyjskiej i irlandzkiej. Jest to po prostu kawałek ciasta, w którym znajduje się nadzienie. Różnią się jednak od polskich pierogów kształtem, gdyż „dumplings” są zawijane u góry i mają kształt kulek, a pierogi sklejane są z boku.
„Dumplings” najczęśc
W tej chwili widzisz tylko 50% opracowania
by czytać dalej, podaj adres e-mail!Sprawdź również:
Dodaj komentarz jako pierwszy!