Pastry

Chcesz się mniej uczyć i więcej rozumieć?
Zamień czytanie na oglądanie!
Kliknij Player materiału wideo na temat: Pastry, kliknij aby zobaczyć materiał i ucz się szybciej!
Opiekun merytoryczny: Karolina Stypułkowska
Czytaj więcej

‘Pastry’ /ˈpeɪ.stri/ to rzeczownik oznaczający ‘żywność wykonana z mieszaniny mąki, tłuszczu i wody, zwinięta na płasko i albo owinięta wokół, albo nałożona na lub pod inną żywność, a następnie upieczona’ (w tym znaczeniu to rzeczownik niepoliczalny) czyli ‘wyroby cukiernicze’ lub to też inaczej ‘rodzaj słodkiego ciasta zrobionego ze specjalnego ciasta i zazwyczaj zawierającego coś takiego jak owoce lub orzechy’ (w tym znaczeniu to rzeczownik policzalny) czyli ‘ciasto’. Takie ciasta wykonuje ‘kucharz, który specjalizuje się w przygotowywaniu żywności takiej jak ciasta, ciastka, herbatniki i desery (= słodkie dania spożywane na koniec posiłku), zwłaszcza ten, który pracuje w restauracji’ czyli ‘pastry chef’ /ˈpeɪ.stri ˌʃef/. Natomiast ‘Danish pastry’ /ˌdeɪ.nɪʃ ˈpeɪ.stri/ to ‘rodzaj ciasta dla jednej osoby, składającego się ze słodkiego ciasta, często z owocami w środku’, które można przetłumaczyć jako ‘ciastko duńskie’.Słowo ‘pastry’ jako rzeczownik pochodzi z XV wieku i pierwotnie oznaczało to ‘żywność wykonana z ciasta lub mająca je jako główny składnik’ i nie było ograniczone to tylko do słodkich ciast. W języku średnioangielskim używano czasownika ‘paste’ do którego dopisawszy końcówkę ‘-ry’ utworzono ‘pastry’ (oczywiście opuszcza się tutaj samogłoskę ‘e’). Słowo to oczywiście ma swoje korzenie również w ‘pastoierie’ czyli w języku francuskim co oznacza ‘ciasto’ -> czego współczesną formą w języku francuskim jest ‘pâtisserie’; od ‘pastoier’ czyli od ‘kucharza sporządzającego ciasto’; od ‘pasty’ lub ‘pasteria‘ czyli od zapożyczenia ze średniowiecznej łaciny co oznacza ‘ciasto’. Specyficzne znaczenie ‘małej konfekcji z ciastem’ pojawia się do 1906 roku. Konfekcja w tym znaczeniu nie odnosi się do lekkiej odzieży, czy bielizny ani do sklepu z odzieżą, lecz do małego lokalu w który ciasto zostawało sprzedawane. Znów nie było aż takiej dystynkcji na ciasta na słono, słodko, ostro, kwaśno. Dopiero później produkcja ciast na słodko została nazwana cukiernictwem i stąd istnieje podział na wyroby z ciasta na wytraw

Sprawdź również:

Dodaj komentarz jako pierwszy!