humus czy hummus, chummus, chumus
Zamień czytanie na oglądanie!
Hummus to potrawa wywodząca się krajów arabskich oraz krajów Afryki Północnej, którą robi się poprzez przetarcie nasion ciecierzycy lub innych strączkowych w gładką pastę. Taki sos staje się coraz bardziej popularny również w Europie.
Istnieją dwie formy jej prawdziwego zapisu. Obydwie są transkrypcją arabskiego zapisu: حمص . W języku arabskim czytamy od prawej strony, inaczej niż w przypadku języków europejskich. Najbardziej poprawne jest „hummus”, można również używać „humus”, przez jedno „M”, lecz trzeba mieć świadomość, że jest to spolszczona nazwa.
Przykłady:
Julka: Byłaś już w tej nowej restauracji? Ona ma być super-vege-bio-organic.
Ida: Tak! Udało mi się tam zajść w przerwie między wykładami! Mają genialny humus!
Julka: Mama mi mówiła, że je
W tej chwili widzisz tylko 50% opracowania
by czytać dalej, podaj adres e-mail!Sprawdź również:
Dodaj komentarz jako pierwszy!