Błonnik

Chcesz się mniej uczyć i więcej rozumieć?
Zamień czytanie na oglądanie!
Kliknij Player materiału wideo na temat: Błonnik, kliknij aby zobaczyć materiał i ucz się szybciej!
Opiekun merytoryczny: Marek Lepczak
Czytaj więcej

Błonnik (inaczej: włókno pokarmowe; czasem zamiennie stosowane jest określenie „celuloza”) to ważny składnik pokarmu, który nie ulega strawieniu. Pochodzi z warzyw, owoców i produktów zbożowych. Błonnik przeciwdziała zaparciom i chorobom wieńcowym. Usuwa z jelit zalegające resztki pożywienia – reguluje pracę jelit i ułatwia trawienie. Błonnik jest odpowiedzialny za stabilizację poziomu cukru w organizmie oraz za stabilizację ciśnienia tętniczego krwi. Niektóre odmiany błonnika uszczelniają jelita zapobiegając w ten sposób powrotowi żółci do układu krwionośnego. W wyniku tego wątroba musi przekształcić więcej cholesterolu w kwasy tłuszczowe, tym samym stwierdzić można, że błonnik przyczynia się do zmniejszania ilości powstającego „złego” cholesterolu oraz zapobiega tworzeniu jego złogów w naczyniach krwionośnych.Dodatkowym atutem błonnika pokarmowego jest wspomaganie odchudzania. Następuje to za pośrednictwem długiego czasu przeżuwania posiłku, dzięki czemu mózg w odpowiednim momencie wysyła stosowne sygnały. Innym czynnikiem jest działanie opóźniające wchłanianie składników odżywczych, co skutkuje dłuższym odczuwaniem sytości. Błonnik wpływa też na ograniczenie wchłaniania tłuszczu o 30-180 kilokalorii, co w przełożeniu na skalę roczną skutkuje mniejszą masą ciała od 1,5 do nawet 9 kilogramów.Głównym składnikiem błonnika jest celuloza, czyli cukier zbudowany z wielu cząsteczek glukozy. Wędrując przez cały układ trawienny celuloza nie ulega przemianom. Błonnik tworzą również pektyny i cukry z grupy pentoz, które również nie są przyswajalne. Wszystkie cukry tworzące błonnik otaczają się cząsteczkami wody, co pozwala na utrzymanie odpowiedniej wilgotności jelit.Błonnik dzieli się na rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Błonnik nierozpuszczalny pochodzi ze ścian komórkowych roślin i wchłania wodę, tym samym zmiękczając stolec i zwiększając jego objętość, dzięki czemu przyspiesza perystaltykę (ruchy polegające na przesuwaniu pokarmu) i reguluje wypróżnianie. Jego nierozpuszczalne frakcje wędrując przez układ pokarmowy usuwają zalegające w jelitach resztki. Błonnik rozpuszczalny wiąże dużą ilość wody twor

Sprawdź również:

Dodaj komentarz jako pierwszy!