zetrzeć czy starkować
Zamień czytanie na oglądanie!
Poprawna pisownia tego wyrazu to zetrzeć. Jest to forma bezosobowa od słowa starty. Starkować występuje co najwyżej w gwarach lokalnych, a w słownikach języka polskiego oficjalnie takiego słowa nie ma.
1. Musimy zetrzeć na drobnych oczkach dwa kilo cebuli które posłużą nam do farszu do mięsa na pierogi mięsne, tylko pamiętajcie drobne oczka, bo inaczej będzie do bani.
2. Po co na siłę wchodzisz wślizgami na tych granulkach? Chcesz sobie zetrzeć nogi na tym, czy jaki czort?
3. Żeby warzywa były bardziej chrupkie i bardziej soczyste dobrze je zetrzeć na tarce i podać jako salsę czy jakaś orzeźwiającą sałatkę, na pewno będzie to strzał w dziesiątkę do tak mocnej w smaku zupy.
4. Czy mogę ciebie poprosić o to, żebyś przed końcem pieczenia tej zapiekanki m
W tej chwili widzisz tylko 50% opracowania
by czytać dalej, podaj adres e-mail!Sprawdź również:
Dodaj komentarz jako pierwszy!