Jedzenie

Chcesz się mniej uczyć i więcej rozumieć?
Zamień czytanie na oglądanie!
Kliknij Player materiału wideo na temat: Jedzenie, kliknij aby zobaczyć materiał i ucz się szybciej!
Opiekun merytoryczny: Marek Lepczak
Czytaj więcej

Jedzenie to inaczej odżywianie. Zachodzące na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat zmiany na świecie wpłynęły także na zmiany w odżywianiu.

Synonimy: odżywianie, konsumowanie, pałaszowanie

Antonimy: głodzenie się

Odmiana przez przypadki:
M. jedzenie
D. jedzenia
C. jedzeniu
B. jedzenie
N. jedzeniem
Msc. jedzeniu
W. jedzenie

Obecnie w naszym społeczeństwie panuje kult szczupłości. Za atrakcyjne i zdrowe uważa się osoby szczupłe, a nawet bardzo szczupłe. Jednocześnie jednak bardzo dużo jest osób z nadwagą i otyłością – zwłaszcza w krajach bogatych, rozwiniętych. Z czego to wynika? Z pewnością jedną z przyczyn jest łatwy dostęp do jedzenia, jedzenie w pośpiechu, potraw zbyt tłustych, spożywanie słodyczy. Na nadwagę i otyłość mają wpływ także czynniki psychologiczne. Wiele osób z nadwagą czy otyłością zajada stresy codziennego dnia: problemy w rodzinie czy w pracy. Powrót do domu i posiłek przed telewizorem staje się odskocznią, pozwala rozładować negatywne emocje.
Oczywiście, wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że nadwaga i otyłość mają negatywne konsekwencje fizyczne i psychiczne. Osoby otyłe cierpią na wiele dolegliwości fizycznych; otyłości towarzyszą często inne choroby. Doświadczają także problemów natury psychicznej. W wielu przypadkach mają niską samoocenę, są niepewne siebie, przekonane, że są niewiele warte. Nadwaga czy otyłość powoduje także, że są w negatywny sposób ostrzegane przez otoczenie: krytykowane, wyśmiewane, dyskryminowane.
W życiu współczesnego człowieka niezwykle istotne jest racjonalne odżywianie. Polega ono nie tylko na odpowiednim doborze produktów, urozmaiceniu jadłospisu, ale także na regularnym spożywaniu posiłków, dzięki czemu organizm otrzymuje we właściwym czasie niezbędne składniki odżywcze. Odżywianie jest jednym z podstawowych warunków życia, rozwoju, zdrowia i sprawności fizycznej człowieka. Ilość spożywanego pokarmu zależy od reakcji konsumenta oraz zawartości energii i składników odżywczych w pożywieniu. Do innych czynników warunkujących zaspokojenie głody należą normy społeczno – kulturowe. Gdy głód jest słaby spożycie pokarmu może być zwiększone poprzez sygnały poznawcze i sensoryczne. Gdy natomiast sygnały głodu są silne, dostępny pokarm nie może być spożyty przy odczuciu pozornej sytości. O uczuciu sytości decyduje obj

Sprawdź również:

Dodaj komentarz jako pierwszy!