🎓 Poznaj Panda Genius – Twojego edukacyjnego superbohatera! https://panda.pandagenius.com/

grule czy gróle

Poprawna pisownia tego wyrazu to grule. Nie stosujemy żadnej zasady pisowni więc jej zapis musimy zapamiętać. Grule to w gwarze podhalańskiej nic innego jak ziemniaki, podobnie jak pyry w Wielkopolsce czy bulwy w innych regionach Polski.

1. Dzisiaj idziemy na wykopki bo musimy wziąć się za zbiór gruli żebyśmy nadazyli przed końcem wykopków.

2. Chyba ktoś tu zapomniał o tym, że wstawił do gotowania grule i się całkowicie spaliły i są przez to niejadalne.

3. Grule to prawdziwy przysmak na Podhalu, je się to praktycznie do wszystkiego i ze wszystkim, są chyba nawet bardziej popularne niż pyry z gzikiem w Wielkopolsce.

4. Wiele smaków w życiu spróbowałem, ale nic nie zastąpi prawdziwych, pysznych i swojskich gruli robionych według starobabcinych przepisów.

5. Gotując grule trzeba bardzo uważać, żeby albo nie przesolić wody, albo żeby nie były gotowane zbyt krótko lub zbyt długo bo wtedy może być ciężko z ich jadalnoscią.

6. Dzisiaj na obiad miały być grule z boczkiem i odrobiną cebulki, ale niestety mój mąż znowu postanowił sobie olać sprawę i pójść do koni, zamiast zebrać nam chociaż kilogram na obiad. Nie można na nim w niczym polegać.

7. Ceny gruli zaczynają przyprawiać o ból głowy, niektóre z nich zaczynają przekraczać nawet 4 złote za kilogram. Kiedyś za 4 złote to można było nawet mały worek kupić a dzisiaj ledwie wystarczy to na kilogram.

8. Musimy dzisiaj ukręcić sporo gruli na placki ziemniaczane i trochę jeszcze zostawić to jutro na ich bazie zrobimy sobie kopytka bo też dawno ich nie jedliśmy.

Sprawdź również:

Dodaj komentarz jako pierwszy!