rzodkiewka czy żodkiewka

Rzodkiewka czy żodkiewka: wojna o jeden znaczek
Gdyby warzywa miały własną ligę mistrzów ortografii, rzodkiewka z pewnością grałaby w pierwszej lidze, podczas gdy jej sobowtór żodkiewka nawet nie dostałby się do kwalifikacji. Dlaczego? Bo tylko pierwsza forma ma pełne prawa obywatelstwa w słownikach języka polskiego.
Czy wiesz, że w 1936 roku redaktorzy „Poradnika Językowego” poświęcili całą kolumnę dyskusji o… rzodkiewkach? Jeden z czytelników upierał się, że poprawna powinna być forma „żodkwa” przez „ż”, argumentując to podobieństwem do „żołędzia”. Odpowiedź ekspertów była miażdżąca: „Żadne ż w tym warzywie!”.
Skąd się wzięła ta ortograficzna pułapka?
Błąd wynika z fonetycznej iluzji – wymawiamy [żodkiewka], ale piszemy rzodkiewka. To jak z pisaniem „Londyn” zamiast wymawianego [Landyn]. Wystarczy spojrzeć na genealogię słowa: staropolskie „rzodkiew” (XIV w.) pochodzi od prasłowiańskiego *rędky, które dało też rosyjskie „редька” (riedka) czy ukraińskie „редька” (redʹka). Żadnego „ż” w korzeniach!
Literackie rzodkiewki – od Reja do współczesności
Mikołaj Rej w „Żywocie człowieka poczciwego” pisał o „rzodkwiowych grzędach”, a Bolesław Prus w „Lalce” umieścił wzmiankę o „chrupiących rzodkiewkach na przekąskę”. Nawet w „Potopie” Sienkiewicza znajdziemy scenę, gdzie szlachta zajada się „rzodkiewką z masłem” – wszędzie konsekwentnie przez „rz”.
Memowy wymiar sprawiedliwości
W 2021 roku popularny profil „Językowa Zawierucha” opublikował mem: obrazek rzodkiewki z podpisem „Żodkiewka? To tak jakbyś napisał »żur« zamiast »żur«… oh wait”. Ironia losu? W komentarzach połowa osób i tak pisała „żodkiewka”, co dowodzi, że nawet najlepsze memy nie zastąpią wiedzy.
Kulinarne konsekwencje błędu
Wyobraź sobie przepis: „Pokrojoną żodkiewkę wymieszać z jogurtem”. Szukasz w sklepie „żodkiewki”, a ekspedientka patrzy jak na UFO. Albo gorsze – w aptece pytasz o „syrop z żodkiewki czarnej”, a farmaceuta sugeruje wizytę u logopedy. Takie sytuacje naprawdę się zdarzają!
Rzeczownikowa gimnastyka
Odmieniając słowo, „rz” zostaje wierne jak pies przewodnik: tej rzodkiewce, o rzodkiewkach, rzodkiewkowym sokiem. Gdyby istniała „żodkiewka”, musielibyśmy mówić „żodkiewce” – co brzmi jak jidyszowe zdrobnienie. A przecież rzodkiewka to typowo polskie warzywo, obecne w naszej kuchni od średniowiecza!
Ewo
W tej chwili widzisz tylko 50% opracowania
by czytać dalej, podaj adres e-mail!Sprawdź również:
Dodaj komentarz jako pierwszy!