zetrzeć czy starkować
Poprawna pisownia tego wyrazu to zetrzeć. Jest to forma bezosobowa od słowa starty. Starkować występuje co najwyżej w gwarach lokalnych, a w słownikach języka polskiego oficjalnie takiego słowa nie ma.
1. Musimy zetrzeć na drobnych oczkach dwa kilo cebuli które posłużą nam do farszu do mięsa na pierogi mięsne, tylko pamiętajcie drobne oczka, bo inaczej będzie do bani.
2. Po co na siłę wchodzisz wślizgami na tych granulkach? Chcesz sobie zetrzeć nogi na tym, czy jaki czort?
3. Żeby warzywa były bardziej chrupkie i bardziej soczyste dobrze je zetrzeć na tarce i podać jako salsę czy jakaś orzeźwiającą sałatkę, na pewno będzie to strzał w dziesiątkę do tak mocnej w smaku zupy.
4. Czy mogę ciebie poprosić o to, żebyś przed końcem pieczenia tej zapiekanki mógł zetrzeć jeszcze większą garść sera i tam dosypać? Żeby tylko leciutko się rozpuścił na gorącej zapiekance, a nie był zbyt zarumieniony.
5. Zetrzeć chrzan to chyba najgorsza rzecz jaką dotychczas robiłem w kuchni, nie potrafię opisać uczucia tego jak mnie wszystko piekło w trakcie tego procesu, niesamowite, bo ja osobiście chrzanu nienawidzę a teraz jak jeszcze poczułem jak bolesny potrafi być proces powstawania tego tartego chrzanu to nie mam zamiaru nigdy więcej widzieć na oczy tego czegoś.
6. Zdecydowanie złym wyborem było zetrzeć wszystko, co tylko się dało, niektóre składniki wymagały raczej standardowego potraktowania, pokrojenia, poszatkowania. Nie są to złe klopsy, ale czuć, że to wszystko było robione na łapu capu i nie do końca związało ze sobą.
Sprawdź również:
Dodaj komentarz jako pierwszy!