Agroturystyka
Zamień czytanie na oglądanie!
Agroturystyka stanowi rodzaj turystki, który jest prowadzony na terenach rolniczych przy wykorzystaniu wolnych pomieszczeń po adaptacji, budynków gospodarczych rolników, a także produkcji i usług właścicieli.
Podstawą agroturystyki było przekonanie, że głównym podmiotem, który dostarcza usługi turystyczne, jest gospodarstwo rolne. Z agroturystyką często utożsamia się pojęcie turystyka wiejska. Turystyka wiejska obejmuje najczęściej prezentację produkcji roślinnej, zwierzęcej, przetwórstwa, obejmuje rodzaje działalności ludzkiej wiążące się z życiem na wsi, wiejską kulturą, religią, etnografią. Rozumienie pojęcia agroturystyka zmienia się w zależności od regionu geograficznego. W Europie wyraźnie rozgranicza się pojęcie agroturystyki i turystyki wiejskiej. Tam, gdzie produkcja rolnicza jest bardzo rozdrobniona stosuje się raczej termin turystyka wiejska aniżeli agroturystyka.
Istnieją trzy cechy, które odróżniają agroturystykę od turystyki konwencjonalnej. Należy do nich możliwość zaspokajania potrzeby człowieka wiążącej się z praktycznym uczestniczeniem w procesie produkcji żywności, w życiu wiejskiej rodziny i wiejskiej społeczności. Dzięki agroturystyce istnieje możliwość poznania życia wiejskiej społeczności, kultury i zwyczajów. Trzecią cechą jest możliwość zaspokojenia emocjonalnych potrzeb. Dotyczą one chęci posiadania bezpośredniego kontaktu ze zwierzętami, produktami roślinnymi itp.
Odmiana przez przypadki:
M. agroturystyka
D. agroturystyki
C. agroturystyce
B. agroturystykę
N. agroturystyką
Msc. agroturystyce
W. agroturystyko
Synonimy: turystyka wiejska, wypoczynek na wsi, wypoczynek w gospodarstwie wiejskim
Antonimy: turystyka miejska
Pierwsze pomysły, aby wykorzystać wieś do celów turystycznych, miały miejsce w XIX wieku. Postulaty na rzecz wypoczynku na wsi wysuwali lekarze – społecznicy, którzy starali się przeciwstawić negatywnym aspektom żywiołowej urbanizacji, a przede wszystkim niezdrowym warunkom życia w dużych miastach. Dążenia tego rodzaju popiera�
W tej chwili widzisz tylko 50% opracowania
by czytać dalej, podaj adres e-mail!Sprawdź również:
Dodaj komentarz jako pierwszy!