Histamina
Zamień czytanie na oglądanie!
Histamina
Histamina (β-imidazolyloetyloamina) to amina biogenna – hormon, który występuje w organizmie i pełni w nim wiele funkcji. Przyśpiesza gojenie ran, reguluje napięcie mięśni gładkich oraz współdziała z hormonami. Oprócz występowania w organizmie występuje także w pożywieniu. Tworzy się ona w nich, poprzez działalność bakterii i jest ona szkodliwa dla zdrowia. Jeżeli jest spożywana w za dużych ilościach, może prowadzić do pseudouczulenia, a czasami nawet i zatrucia.
Odmiana rzeczownika:
Liczba pojedyncza
Mianownik (Kto? Co? Jest) histamina
Dopełniacz (Kogo? Czego? Nie ma) histaminy
Celownik (Komu? Czemu? Się przyglądam) histaminie
Biernik (Kogo? Co? Widzę) histaminę
Narzędnik (Z kim? Z czym? Idę) z histaminą
Miejscownik (O kim? O czym? Mówię) o histaminie
Wołacz (O!… witaj!) histamino
Liczba mnoga
Mianownik (Kto? Co? Jest) histaminy
Dopełniacz (Kogo? Czego? Nie ma) histamin
Celownik (Komu? Czemu? Się przyglądam) histaminom
Biernik (Kogo? Co? Widzę) histaminy
Narzędnik (Z kim? Z czym? Idę) z histaminami
Miejscownik (O kim? O czym? Mówię) o histaminach
Wołacz (O!… witajcie!) histaminy
Histamina, jak już wspomniałam, to hormon tkankowy z grupy amin biogennych. Magazynuje się ona w komórkach tucznych organizmu (takich jak: komórki tkanki łącznej oraz błon śluzowych) w formie nieczynnej. Oznacza to, że uwalniana jest dopiero pod wpływem różnych czynników, na przykład zmiany temperatury, uszkodzenia tkanki lub kontaktu z alergenem.
Histamina znajduje się także w niektórych produktach spożywczych. Powstaje ona poprzez działanie bakterii, nie tylko tych dodawanych celowo, lecz też stanowiące jej zanieczyszczenie. Prawidłowo po spożyciu pożywienia, które zawiera histaminę, rozkłada się ona w jelitach poprzez przeznaczony do tego enzym.
Histamina reguluje wydzielanie hormonów przedniego płata przysadki, pobudza wydzielanie niektórych gruczołów: wydzielanie soku żołądkowego. Jednak histamina głównie pośredniczy w rozwoju alergii. Po kontakcie błony śluzowej z alergenem dochodzi do jej uwolnienia i pojawiają się charakterystyczne objawy uczulenia. Jeżeli histamina jest za szybko wydzielana, może dojść do wstrząsu anafilaktycznego.
Histamina występuje w naturalnej żywności, jak i tej pochodzącej z procesu fermentacj
W tej chwili widzisz tylko 50% opracowania
by czytać dalej, podaj adres e-mail!Sprawdź również:
Dodaj komentarz jako pierwszy!