🎓 Poznaj Panda Genius – Twojego edukacyjnego superbohatera! https://panda.pandagenius.com/

Jedzenie

Jedzenie to inaczej odżywianie. Zachodzące na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat zmiany na świecie wpłynęły także na zmiany w odżywianiu.

Synonimy: odżywianie, konsumowanie, pałaszowanie

Antonimy: głodzenie się

Odmiana przez przypadki:
M. jedzenie
D. jedzenia
C. jedzeniu
B. jedzenie
N. jedzeniem
Msc. jedzeniu
W. jedzenie

Obecnie w naszym społeczeństwie panuje kult szczupłości. Za atrakcyjne i zdrowe uważa się osoby szczupłe, a nawet bardzo szczupłe. Jednocześnie jednak bardzo dużo jest osób z nadwagą i otyłością – zwłaszcza w krajach bogatych, rozwiniętych. Z czego to wynika? Z pewnością jedną z przyczyn jest łatwy dostęp do jedzenia, jedzenie w pośpiechu, potraw zbyt tłustych, spożywanie słodyczy. Na nadwagę i otyłość mają wpływ także czynniki psychologiczne. Wiele osób z nadwagą czy otyłością zajada stresy codziennego dnia: problemy w rodzinie czy w pracy. Powrót do domu i posiłek przed telewizorem staje się odskocznią, pozwala rozładować negatywne emocje.
Oczywiście, wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że nadwaga i otyłość mają negatywne konsekwencje fizyczne i psychiczne. Osoby otyłe cierpią na wiele dolegliwości fizycznych; otyłości towarzyszą często inne choroby. Doświadczają także problemów natury psychicznej. W wielu przypadkach mają niską samoocenę, są niepewne siebie, przekonane, że są niewiele warte. Nadwaga czy otyłość powoduje także, że są w negatywny sposób ostrzegane przez otoczenie: krytykowane, wyśmiewane, dyskryminowane.
W życiu współczesnego człowieka niezwykle istotne jest racjonalne odżywianie. Polega ono nie tylko na odpowiednim doborze produktów, urozmaiceniu jadłospisu, ale także na regularnym spożywaniu posiłków, dzięki czemu organizm otrzymuje we właściwym czasie niezbędne składniki odżywcze. Odżywianie jest jednym z podstawowych warunków życia, rozwoju, zdrowia i sprawności fizycznej człowieka. Ilość spożywanego pokarmu zależy od reakcji konsumenta oraz zawartości energii i składników odżywczych w pożywieniu. Do innych czynników warunkujących zaspokojenie głody należą normy społeczno – kulturowe. Gdy głód jest słaby spożycie pokarmu może być zwiększone poprzez sygnały poznawcze i sensoryczne. Gdy natomiast sygnały głodu są silne, dostępny pokarm nie może być spożyty przy odczuciu pozornej sytości. O uczuciu sytości decyduje objętość, skład, poziom absorpcji i reakcje metaboliczne. Ważnym czynnikiem w odżywaniu jest także apetyt. Apetyt rozumie się jako sygnał odpowiadający za wybór oraz konsumpcję specyficznych pokarmów i składników odżywczych. Może się wyróżniać różnymi zachowaniami. Określa sygnały, które odpowiadają za wybór i konsumpcję specyficznych programów i składników odżywczych. Apetyt może się wyróżniać różnymi zachowaniami. Może prowadzić do wyboru specyficznych pokarmów, zawierających określone składniki, może też działać wadliwie, co prowadzi do nadwagi i otyłości.
Bardzo ważnym wymiarem zmian w sferze odżywiania się jest rytm jedzenia. Globalizacja kształtuje nowe zwyczaje w tym zakresie. Coraz częściej ludzie rezygnują z ciężkich kolacji na rzecz lekkich przekąsek na przynajmniej dwie godziny przed snem, co jest zgodne z zaleceniami dietetyków. Popularyzuje się jedzenie fit i slow, czyli sposób odżywiania zaczerpnięty z wysoko rozwiniętych krajów Europy Zachodniej, czemu sprzyja intensywny tryb życia, w którym brak miejsca na przygotowywanie czasochłonnych posiłków. Rytm jedzenia bardzo silnie wiąże się z rytmem biologicznym. Potrzebujemy – jak we wszystkim – tak i w jedzeniu pewnej stałości. Powtarzalności domagać się będzie nasz organizm, bo daje mu to poczucie stabilizacji i świadomość tego, że na pewno nie musi gromadzić kalorii na dłużej niż to potrzebne. Brak któregokolwiek z normalnie w ciągu dnia występujących posiłków wybija nasz organizm z pewnego rytmu. Nie ma powodów do paniki, jeśli zdarza się to rzadko. Jeżeli jednak nie są to tylko incydentalne przypadki a zdarzają się częściej lub jeżeli stosujemy nieracjonalną dietę, nie mając pojęcia na czym diety polegają, kolokwialnie ujmując rozhuśtujemy nasz układ metaboliczny. To, czym się karmimy wywiera bezpośredni wpływ na cały nasz organizm. Można tak zaplanować spożywanie jedzenia i poszczególnych jego składników, by łatwiej były one trawione przez nasz układ pokarmowy, zgodnie z rytmem w jakim on pracuje. Skład posiłków i ich wielkość musimy dostosowywać do ilości hormonów, jakie w danej porze dnia produkuje nasz organizm. Jedzenie wprawia człowieka w dobry humor.

Przykłady użycia:
Odchudzam się i staram się nie myśleć o jedzeniu.
Jedzenie jest niezbędne do życia.
Zastanawiam się nad zjedzeniem krewetek, ale boję się, że to nie na mój żołądek.

Sprawdź również:

Dodaj komentarz jako pierwszy!