1. Kombucha – napój na bazie słodzonej czarnej lub zielonej herbaty, który został poddany fermentacji.
2. Kombuchę tworzy cały zespół grzybów i bakterii, które tworzą zbitą galaretkę.Jakie synonimy pasują do słowa „kombucha”? Myślę, że pasują jedynie herbata, napój, a także trunek.
Pora na odmianę przez przypadki:
Mianownik – kombucha
Dopełniacz – kombuchę
Celownik – kombuchy
Biernik – kombuchę
Narzędnik – kombuchą
Miejscownik – kombuchy
Wołacz – kombucho!
Przykładowe zdania:1. Kombucha to napój herbaciany.
2. Napój ten wywodzi się z krainy Mandżuria.
3. Herbata ta posiada wiele właściwości korzystnych dla zdrowia
Smak kombuchy jest niezastąpiony, może wydawać się początkowo nieco octowy. Napój posiada też cierpki posmak, który wiele osób uznaje za orzeźwiający. Smak i kolor jednak nie zawsze wydają się identyczne, ponieważ zależą one od stopnia fermentacji napoju, odpowiednio sfermentowany stanie się gazowanym napojem, który może zastąpić słodzone napoje, które nie służą zdrowiu. Kombucha nie posiada typowego herbacianego smaku, co może zaskakiwać. Do napoju można dodawać owoce i miód, aby modyfikować smak.
Trunek ten zawiera w swoim składzie kwasy organiczne, w tym kwas octowy, mlekowy, cytrynowy, jabłkowy, winowy lub szczawiowy, a także cukry: sacharoza, glukoza, fruktoza. Nie brakuje również zestawu witamin, w kombuchy można znaleźć witaminę C, B1, B2, B6 i B12, a także magnez, żelazo, albo wapń. W pewnych wariantach może zawierać alkohol lub kofeinę, jeśli ma z tego powstać napój energetyzujący.
Kombuchę łatwo znaleźć na rynku w różnych formach. Zakupić można napój, który został sproszkowany, więc należy przygotować go w domu. W sklepach widnieją także już gotowe trunki w buteleczkach, a do tego w naprawdę wielu wariantów smakowych, jedne z najciekawszych, to: lawendowa, winogronowa, o smaku jagód acai, o smaku czarnego bzu, który jest lekko pikantny. Nawet marki produkujące napoje w supermarketach wychodzą z propozycjami bazującymi na tym trunku, przykładowo w sklepach
W tej chwili widzisz tylko 50% opracowania
by czytać dalej, podaj adres e-mail!
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie :(
Udało się! :) Na Twojej skrzynce mailowej znajduje się kod do aktywacji konta
";
pojawiło się Frugo Blue Berry Kombucha. Jakość herbaty różni się w zależności od proponowanych cen produktów.
Kombucha pojawiła się również w drogeriach, ponieważ sprawdza się jako składnik kosmetyczny. Marka Soraya wykorzystała ją w swojej linii kosmetyków, w linii pojawiły się wygładzające kremy, peeling, a także delikatny specyfik przeznaczony do mycia twarzy. Udowodniono, że kombucha sprawdza się w roli kosmetyku dla cery trądzikowej, który jest w stanie zastąpić toniki lub spraye do odświeżania cery. Inna marka, która nosi nazwę OnlyBio, również skorzystała z tych grzybów, w tym zaproponowała lekki krem oraz tonik z naprawdę dobrym składem.
Grzyb herbaciany znajdzie swoje zastosowanie także w pielęgnacji włosów, ponieważ działa wzmacniająco i ograniczy wypadanie włosów.
Jakie zalety ma kombucha? Grzybka herbacianego można wykorzystać, gdy przeprowadzany jest proces odchudzania, ale też w momencie, gdy występuje problem z bezsennością i słabą pamięcią. Skład trunku wspomoże także odporność, więc warto włączyć go do diety w czasie późnej jesieni oraz zimy. Osoby z niedoczynnością tarczycy także mogę spróbować napoju, ponieważ wspomaga on zrównoważenie metabolizmu, choć nigdy nie zastąpi on leków wytypowanych przez lekarzy.
Indyjscy naukowcy są zdania, że grzybek herbaciany wspomoże leczenie wrzodów żołądka. Naukowcy z Delhi posłużyli się szczurami w badaniu właściwości kombuchy i eksperyment wykazał, że znacząco wzmocniła się odporność gryzoni oraz okazało się, że wykazała ona właściwości przeciwutleniające.
Warto zachować umiar, przesądzając z ilością mogą wystąpić nudności, wymioty, ale również uszkodzenie wątroby. Dzieci powinny unikać napoju, ponieważ ich układ odpornościowy nie został dokładnie „wymodelowany”. Cukrzykom również się odradza sięganie po napój, ponieważ w czasie fermentacji nie wszystkie cukry zostają wyeliminowane, poza tym w składzie może widnieć alkohol.
Nie ma jednego sposobu na przygotowanie tego napoju, ponieważ sięga się po niego w różnych zakątkach świata, więc metody przyrządzania różnicą się między sobą.
Dodaj komentarz jako pierwszy!