Maltodekstryna
Maltodekstryna to związek oligosacharydów i polisacharydów, który powstaje z modyfikowanej skrobi w czasie częściowego trawienia zwanego hydrolizą. Modyfikowana skrobia może mieć różne rodzaje. Może być to skrobia ziemniaczana, tapiokowa, kukurydziana, owsiana lub pszeniczna. Maltodekstryna ma wiele właściwości technologicznych.Zastosowanie w produktach żywnościowych:- właściwości emulgujące;- właściwości stabilizujące;- właściwości spulchniające;- właściwości wypełniające;- właściwości przedłużające świeżość produktów;- właściwości regulujące słodycz;- właściwości poprawiające smak.Zastosowanie w produktach spożywczych:- w produktach mięsnych – wiążą nadmiar wody w czasie przechowywania produktu;- w wyrobach cukierniczych – pochłaniają wilgoć i zwiększają elastyczność;- w gumach do żucia – nadają plastyczność;- w biszkoptach – regulują kruchość;- w wyrobach czekoladowych – zapobiegają zepsuciu;- w deserach w proszku – stabilizują pianę;- w deserach mrożonych – powodują zachowanie odpowiedniej konsystencji;- w produktach tłuszczowych – są zamiennikami tłuszczu;- w ketchupach – zmniejszają kwasowość;- w likierach – podnoszą konsystencję i powodują działanie aromatów;- w masłach – ułatwiają rozsmarowywanie;- w potrawach w proszku – ułatwiają ich rozpuszczanie w wodzie i nadają większy aromat.Zastosowanie ogólne:Maltodekstrynę stosuje się w produkcji jogurtów naturalnych.W galaretach itp. stosuje się ją jako zagęszczaczPolepsza konsystencję, np. w piwachStosowana jest również w celu wydłużenia okresu ważności produktów.Odmiana wyrazu maltodekstryna przez przypadkiMianownik (kto? co?): maltodekstrynaDopełniacz (kogo? czego?): maltodekstrynyCelownik (komu? czemu?): maltodekstrynieBiernik (kogo? co?): maltodekstrynęNarzędnik (z kim? z czym?): maltodekstrynąMiejscownik (o kim? o czym?): maltodekstrynieWołacz (o!): maltodekstryno
Sprawdź również:
Dodaj komentarz jako pierwszy!