Maltodekstryna

Chcesz się mniej uczyć i więcej rozumieć?
Zamień czytanie na oglądanie!
Kliknij Player materiału wideo na temat: Maltodekstryna, kliknij aby zobaczyć materiał i ucz się szybciej!
Opiekun merytoryczny: Marek Lepczak
Czytaj więcej

Maltodekstryna to związek oligosacharydów i polisacharydów, który powstaje z modyfikowanej skrobi w czasie częściowego trawienia zwanego hydrolizą. Modyfikowana skrobia może mieć różne rodzaje. Może być to skrobia ziemniaczana, tapiokowa, kukurydziana, owsiana lub pszeniczna. Maltodekstryna ma wiele właściwości technologicznych.Zastosowanie w produktach żywnościowych:- właściwości emulgujące;- właściwości stabilizujące;- właściwości spulchniające;- właściwości wypełniające;- właściwości przedłużające świeżość produktów;- właściwości regulujące słodycz;- właściwości poprawiające smak.Zastosowanie w produktach spożywczych:- w produktach mięsnych – wiążą nadmiar wody w czasie przechowywania produktu;- w wyrobach cukierniczych – pochłaniają wilgoć i zwiększają elastyczność;- w gumach do żucia – nadają plastyczność;- w biszkoptach – regulują kruchość;- w wyrobach czekoladowych – zapobiegają zepsuciu;- w deserach w proszku – stabilizują pianę;- w deserach mrożonych – powodują zachowanie odpowiedniej konsyst

Sprawdź również:

Dodaj komentarz jako pierwszy!