Spirulina
Zamień czytanie na oglądanie!
Spirulina to preparat z sinic stosowany jako suplement diety i spotykany najczęściej w formie tabletek lub ciemnozielonego proszku. Nazwa „spirulina” odnosi się do sinic, z których pozyskuje się produkt, i które mają kształt spirali. Preparat zyskał popularność przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka, beta-karotenu, magnezu oraz witamin: A, B, C, D, E, K. Ze względu na charakterystyczny, ostry posmak, nie spożywa się go samego, lecz dodaje do potraw, najczęściej koktajli owocowych lub warzywnych.
Składniki zawarte w spirulinie mogą pomagać w obniżaniu cholesterolu i przeciwdziałają powstawaniu chorób serca. Ze spiruliny korzystają także sportowcy i osoby prowadzące aktywny tryb życia. Produkt reklamuje się także jako odpowiedni dla osób dbających o linię i pragnących zadbać o swoje zdrowie. Poleca się go jako dodatek do diety dla wegan oraz wegetarian, ponieważ zawiera ogromne ilości białka (najwięcej spośród innych produktów żywnościowych). Spirulina ma także właściwości, które usuwają metale ciężkie z organizmu i ma działanie detoksykujące.Algi hoduje się głównie w Ameryce Środkowej i Południowej, a także w Afryce, w ciepłych wodach jezior. Największymi producentami na świecie są: Indie, Stany Zjednoczone, Tajwan oraz Stany Zjednoczone. W przeszłości właściwości alg wykorzystywane były już przez Azteków oraz afrykańskie plemiona. Spirulinę obecnie wykorzystuje się nie tylko do produkcji suplementów diety, choć to z tą dziedziną jest ona najbardziej kojarzona. Jest ona również surowcem stosowanym do wytwarzania pokarmu dla niektórych glonożernych akwariowych gatunków ryb oraz do produkcji kosmetyków.Odmiana przez przypadki słowa „spirulina”:Liczba pojedyncza:Mianownik (kto? co?) ‒ spirulinaDopełniacz (kogo? czego?) ‒ spirulinyCelownik (komu? czemu?) ‒ spirulinieBiernik (kogo? co?) ‒ spirulinęNarzędnik (z kim? z czym?) ‒ spirulinąMiejscownik (o kim? o czym?) ‒ spirulinieWołacz (o!) ‒ spirulino!Liczba mnoga:Mianownik (kto? co?) ‒ spirulinyD
W tej chwili widzisz tylko 50% opracowania
by czytać dalej, podaj adres e-mail!Sprawdź również:
Dodaj komentarz jako pierwszy!